Az előadást angol nyelven tartjuk! – The lecture will be in English!

A vállalkozás Magellán expedíciójaként kezdődött, és többek között Elcano spanyol felfedező is főszereplője volt – immár öt évszázaddal ezelőtt. A három éven át tartó történelmi felfedezőút mérföldkő volt az emberiség történelmében, mely jelentős változásokat hozott.

A Magellán-expedíció 1519-ben indult útjára a Maluku-szigetekre, hogy fűszereket szállítson Európába. 1522-ben Juan Sebastián Elkano, baszk hajós először kerülte meg a Földet.

Ezen egyedülálló történelmi események rendkívüli következményekkel jártak. Ez nem csupán a hajózás, a kozmográfia vagy a hajótervezés terén volt igaz, de az egész bolygón jelentős hatással volt étkezési szokásainkra és az emberiség világlátására is. Minden megváltozott...

Az előadás során megismerhetjük a flotta hajóit – közülük három volt baszk: pl. a Victoria-t, amely az egyetlen olyan hajó volt, amely végig részt vett a Föld megkerülésében.

Az első Föld kerülés 500. évfordulójáról való megemlékezés 2019 augusztusától 2022 szeptemberéig tart. Ez kiváló lehetőség arra, hogy a tengernek, a baszk történelemben játszott fontosságáról és a baszk utazók kiemelkedő eredményeiről beszéljünk az óceánokat átszelő felfedezőutak kapcsán.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

First round-the-world voyage in 1522: a tale of two captains: Magellan and the Basque Elkano.

The V Centenary of the first circumnavigation runs from August 2019 to September 2022. It is an opportunity to talk about the relevance that the sea has had in the Basque Country and the Basque contribution to great ocean voyages.

We will present the ships of the fleet: 3 were Basques; among them the "Victoria", the only one that went around the world.

Those exceptional historical events had extraordinary consequences. And not only in the field of navigation, cosmography or naval engineering, but also in the field of food and, above all, mentalities. And on a planetary scale. From now on, nothing would be like before.

500 years ago, in 1519, the Magellan expedition sailed in search of spices to the Moluccas. In 1522 it will be the Basque navigator Juan Sebastián Elkano who will complete the first circumnavigation of the Globe.