A Batta faluból lett Százhalombatta város nevében is szerepel és a 100 halomról már több mint 170 éve kiváló felmérés készült Varsányi Jánosnak köszönhetően. Sőt, több mint 80 éve a Magyar Királyi Légierő már régészeti célú légi fényképezést végzett a területen, az 1950-es években készült felvételek alapján pedig 40 éve részletes topográfiai felméréssel rendelkezünk a területről.

Ma a területen gyümölcsösök, kaszálók, szántóföldek, zártkertek, utak és nem utolsó sorban Magyarország első Régészeti Parkja van, ahol egy feltárt és rekonstruált halmot is megtekinthetünk. De vajon valóban ismerjük-e halomsírmezőt? Csak halmok álltak itt, vagy esetleg más módon is használta a területet az ún. Hallstatt-kultúra 2700 éve ide temetkező közössége?

Erre és még sok más izgalmas kérdésre keresik a választ az ELTE BTK Régészettudományi Intézet és a Matrica Múzeum kutatói (Czajlik Zoltán, Bödőcs András, Jáky András, T. Németh Gabriella, Novinszki-Groma Katalin, Puszta Sándor, Rupnik László, B. Szöllősi Szilvia) az Interreg DTP Iron-Age-Danube projekt (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/iron-age-danube) keretében műholdas távérzékelés, archív légi fotók és térképek, légifényképezés, drónos fotózás, geofizikai felmérés, geomorfológiai fúrások, terepbejárások és – 2018-tól – kisebb ásatások segítségével.

Fotó: Bödőcs András, 2017
A 2015-2016 között feltárt 49. halom sírkamrájához tartozó kőkonstrukció 3D-rekonstrukciója